Skąd i kto wynalazł ketchup?

Ketchup to przysmak pochodzący z XVII wieku. Przypuszcza się, że właśnie wtedy odkryto współcześnie znany nam pod nazwą ketchup, który najpierw był zwykłą zaprawą do potraw rybnych, używaną przez Chińczyków. Niedługo później przepis zawitał do Europy, gdzie została zaadaptowała przez Brytyjczyków. W 1690 r została wymyślona nazwa catchup, później ketchup oraz wrzucono tam pomidory, które które do tej pory nie były tam obecne. Dzięki temu wszystkiemu znamy dziś ketchup pod taką nazwą i smakiem.

Bez pomidora nie ma ketchupu
Pomidor to warzywo, które w znaczeniu botanicznym jest owocem. Kontrowersja wokół klasyfikacji pomidorów nie przeszkadza im w byciu jednymi z najsmaczniejszych czerwonych warzyw używanych i przetwarzanych w wielu potrawach. Pomidory możemy spotkać w wielu rodzajach: pomidory suszone, pomidory w zalewach, pomidory smażone, pomidory w przecierach, pomidory w sosach do pizzy, sos pomidorowy do potraw, najlepszy ketchup z pomidorów, koncentrat pomidorowy, pomidor w zupie czyli pomidorówka, pomidor w wielu potrawach. Krótka lista, pokazuje jak używamy pomidory i w jakich potrawach możemy je spotkać. Co ważniejsze, jednym z najpopularniejszych produktów z pomidorów jest ketchup. Na rynku działa mnóstwo producentów ketchupów, a mimo to każdy ma swój ulubiony. Jak wytypować najlepszy ketchup?
Niezbędny ketchup do frytek, pizzy, kebabu!
Rzadko kto wyobraża sobie grillowanie bez odpowiedniej ilości ketchupu. Frytki bez ketchupu? Niemożliwe! Zapiekanka sucha? Nie jadamy takich?. Ketchup to jedna z najsmaczniejszych przypraw w płynie, zamieniająca każde danie - więcej wiadomości

 Ketchupowe szaleństwo na półkach
Na półkach spotykamy wiele przetworów pomidorowych – sosy pomidorowe, koncentraty i najważniejszy ketchup. Dla polskich producentów normalnością jest dostarczać coraz to nowe ketchupy. Konsumenci oceniają, który ketchup jest może stać się ulubionym. Marka Kotlin znajduje się wśród najpopularniejszych producentów ketchupu, które możemy zobaczyć na półkach. Co roku wprowadza na rynek kolejne nowości.Jaka jest reakcja konsumentów? Polscy konsumenci są przyzwyczajeni do dobrego smaku ketchupów. Tegorocznie powołując się na badania portalu finanse.wp.pl Kotlin znalazł się na trzeciej pozycji pośród najlepszych ketchupów. Producent nie próżnuje wprowadzając nowości na rynek i przyciągając nowych klientów. W tym roku absolutnym przebojem okazał się ketchup o smaku pomidorów malinowych, który jest pionierskim tego typu produktem Kotlina. Ponadto Kotlin oferuje nam ketchup z piekła rodem, grillowy w dwóch wariantach, ziołowy do pizzy, czosnek-bazylia, tworzący idealną kompozycje smakową z pomidorami, czy ketchup hot dog. Ketchup hot dog jest przeznaczony do frytek, zapiekanek. Ketchup to uniwersalny środek na poprawę smaku. U progu sukcesu stoją pomidory. Przed zakupem. gdy wybierzemy ketchup czy to na grill czy do kebabu, czytajmy etykiety o ich składzie.