Co to jest spirulina, co zawiera i jakie są jej pozytywy dla organizmu?


Spirulina jest niebiesko-zieloną odmianą algi. Jej nazwa odnosi się do spiralnego kształtu. Istnieje na świecie już ok. 3 mld lat, tym samym jest jedną z najstarszych odmian istnienia na Ziemi. Dojrzewa naturalnie w czystych i ciepławych wodach: rzekach, jeziorach, źródłach i zbiornikach wodnych. W czasie rozrostu spirulina potrzebuje należytej temperatury i insolacji, tym samym za najlepszą lokalizację do ich upraw przyjmuje się Hawaje.


                                   

Co zawiera spirulina?

Spirulina jest uznawana za najbardziej bogaty składnik który znajduje się w naturze. Zawiera ok. 60-70% białka, 18 aminokwasów, z których 8 nasz organizm nie wytwarza, beta-karoten – źródło witaminy A, witaminy B1, B2, B12, w dawkach dużo większych aniżeli w warzywach oraz owocach, kwas linolowy, arachidowy, nukleinowe – DNA i RNA. Spirulina zawiera również żelazo, wapń, fosfor. Spirulina Hawajska to odmiana, która ma największe nagromadzenie elementów odżywczych 1 g na świecie.

Jakie są atuty oraz korzyści zażywania spiruliny?

Spirulina dodatnio wpływa nasz organizm, natychmiast się absorbuje. Dla lepszego efektu trzeba przyswajać ją regularnie, już po pewnym czasie zauważa się efekty. Spirulina zapewnia nam pełnowartościowe białko, które stanowi podstawowy budulec. Zawiera bardzo dużo chlorofilu, dlatego skutecznie oczyszcza krew, intensyfikuje tworzenie białych i czerwonych krwinek. Spirulina wpływa także na podwyższenie energii, redukuje wyczerpanie, wspiera układ odpornościowy oraz trawienny poprzez eliminowanie zbędnych składników przemiany materii z układu. Ponadto wspiera utrzymanie odpowiedniego pH organizmu, tym samym łagodzi stany zapalne, odbudowuje włosy, skórę i paznokcie. Spirulina dowodzi również działanie antywirusowe i antyalergiczne. Pewne badania wykazują dodatkowo działanie antyrakowe, dzięki niszczeniu komórek rakowych u ludzi oraz zwierząt.


Źródło: http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_spirulina.html

Efekty uboczne oraz przeciwwskazania w przyjmowaniu Spiruliny

Dotychczas nie wskazano efektów ubocznych przyjmowania Spiruliny. Jednak powinno się zwracać dużą uwagę na jakość towaru. Dużo producentów, by zmniejszyć jej wartość, dokłada różne dodatki chemiczne i wypełniacze, o których efektach ubocznych mało wiadomo. Jednostki uczulone na jod lub z nadczynnością tarczycy, nie powinny brać morskiego typu spiruliny, lecz słodkowodną. Jednakowo ludzie którzy są uczuleni, na owoce morza i wodorosty. Poleca się dodatkowo zastopowanie przyjmowania spiruliny podczas podwyższonej temperatury. Pewne jednostki rozpoczynające zażywać spirulinę, mogą na początku spodziewać się efektów ubocznych powiązanych z oczyszczaniem ciała, jak np.: wzdęcia, zaburzenia trawienia lub gazy. Jest to jednakże całkowicie zwyczajny tok oraz pojawia się u małej liczby osobników.